HarperCollins geeft Karin Slaughter internationaal uit

Thrillerauteur Karin Slaughter stapt over naar HarperCollins, met wie ze een deal voor vier boeken heeft gesloten die binnen het nieuwe wereldwijde uitgeefprogramma worden gepubliceerd. Ook in Nederland wordt Slaughter vanaf 2016 door HarperCollins (Holland) uitgegeven.

HarperCollins heeft niet alleen de wereldwijde Engelstalige rechten van de vier komende titels van Karin Slaughter geworven, maar zal de boeken ook in een twaalftal andere talen uitgeven via de kantoren daar ter lande. Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland zijn daarvan uitgezonderd. In de UK worden de eerste twee delen nog door Penguin Random House uitgeven, Slaughters vorige uitgeverij.

‘Zelf vertalen, daar ligt de sleutel tot wereldwijd succes’, zei HarperCollins-topman Brian Murray afgelopen oktober in Frankfurt. ‘Zo kunnen we agressief wereldwijd rechten kopen en groeien.’ Slaughter is de eerste nieuw geacquireerde auteur bij HarperCollins van wie de Engelstalige wereldrechten en andere talen gekocht zijn met de bedoeling die te publiceren bij alle HarperCollins-filialen wereldwijd.

Tegen The Bookseller vertelde Brian Murray twee weken terug dat ze met meer auteurs in gesprek zijn over dergelijke deals. HarperCollins legt zich volgens hem ook vooral toe op commerciële fictie voor dit uitgeefprogramma, omdat literaire fictie en non-fictie meer aan de plaatselijke cultuur gebonden is. De grote commerciële fictieauteurs zijn veel minder lokaal gebonden, zij duiken op in de bestsellerlijsten van veel markten, aldus Murray.

Murray: ‘Penguin Random House is de enige uitgeverij die groter is dan wij, en voorzover ik weet zijn zij niet van plan op deze manier te gaan werken. Zij vormen veel meer een groep van heel individuele, uitgesproken uitgevers – een veel traditioneler uitgeefmodel. Wat uniek is aan wat wij doen, is dit afgestemde, commerciële uitgeefplatform.’ En hij vervolgt: ‘Agenten hebben zoveel mogelijk getracht de wereld op te delen, maar de wereld verandert. Facebook is niet gebonden aan landsgrenzen of talen.’

Met de overname van Harlequin vorig jaar heeft HarperCollins ruim een dozijn nieuwe kantoren erbij gekregen in verschillende landen. Inmiddels zijn HarperCollins Germany, HarperCollins Iberica (Spanje en Portugal) en HarperCollins Español (Spaanstalig Amerika) gevormd. HarperCollins is nu bezig vier kantoren te rebranden, te weten HarperCollins Holland, HarperCollins Japan, HarperCollins Nordic (Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken) en HarperCollins Polska (Polen, Tsjechië en Slowakije). Elk kantoor gaat 30 tot 50 HarperCollins-titels uitgeven naast de bestaande Harlequin-lijn. Dat programma gaat deze herfst van start.

Heleen Buth is medio januari begonnen als uitgever bij HarperCollins / Harlequin Holland en is bezig de nieuwe strategie uit te rollen.

Op 18 juni verschijnt Mooie meisjes van Karin Slaughter. Dat is voor het laatst dat de Slaughter door Cargo wordt uitgegeven, haar volgende boeken komen bij HarperCollins (Holland) uit. De uitgeverij verwacht in het voorjaar 2016 de eerste titel te brengen. Internationaal verschijnt Pretty Girls op 29 september in Amerika en 2 juli in Engeland.

Volg ons op EN
HarperCollins Holland is onderdeel van HarperCollins Publishers
© 2017 HarperCollins Holland. | Contactinformatie | Privacy- en Cookiebeleid