Over Will Trent

Will is als baby in een vuilnisbak gevonden. Hij werd naar het Atlanta Children’s Home gebracht, en daar groeide hij op. Een nogal misleidende naam; het Atlanta’s Children Home was gewoon een door de staat geleid weeshuis. De directrice en de andere medewerkers daar deden hun best, maar de staf was onderbetaald en constant onderbezet. Eigenlijk kwam het erop neer dat de kinderen gevoed en gekleed werden, de omgeving werd schoongehouden en er een zekere mate van stabiliteit werd geboden. Dat was alles.

De staat probeerde de kinderen in pleeggezinnen te plaatsen. Af en toe leidde dat tot in een adoptie in een liefdevolle omgeving, maar dat gebeurde niet vaak. Toch gaf Will het niet op. Elke bezoekdag kleedde hij zich netjes aan, in de hoop dat iemand hem zou adopteren. Zo werd hij op den duur een van ‘The Doors’ – zo noemden ze kinderen die keer op keer terug kwamen. Het systeem had veel weg van een grote draaideur. Zodra hij achttien werd, en dus meerderjarig, maakte hij dat hij er weg kwam.

Toen Will acht was, kwam er een nieuw meisje in het weeshuis wonen: Angie Polaski, elf jaar oud. Eerst werden ze bondgenoten en vrienden, en later, toen ze met elkaar naar bed gingen, kregen ze ook een relatie. Verliefd zijn ze niet, wel heel vertrouwd, en ze zeggen allebei dat ze van elkaar houden. Maar waar Will genoeg heeft aan Angie, gaat zij telkens op zoek naar andere mannen. Toch komt ze elke keer weer terug. Uiteindelijk heeft Will haar toch voor een ultimatum gesteld, en ze heeft toegestemd in een huwelijk.

Na zijn vertrek uit het weeshuis ging Will bij het Georgia Bureau of Investigation (GBI) werken. Hij opereerde vanuit de Major Case Squad. Daar kreeg hij de reputatie van een fantastische agent, die niet goed met anderen kan opschieten. Hij werd toegevoegd aan het Special Criminal Apprehension Team, een nieuwe eenheid, waar Amanda Wagner aan het hoofd staat.

NA DIE NACHT 3D [02-03]

Will heeft 89 % van zijn zaken opgelost – een onwaarschijnlijk hoog slagingspercentage. In het oplossen van puzzels is hij fenomenaal. Maar hij is ook dyslectisch. Helaas vat hij zijn dyslexie op als een persoonlijke tekortkoming, en dat is ook de reden is dat hij nooit hulp heeft gezocht. Daarom heeft hij allerlei trucjes verzonnen om dat te verbergen. Hij draagt bijvoorbeeld een horloge om links en rechts uit elkaar te houden en neemt zijn toevlucht tot kleurcodes om dossiermappen uit elkaar te houden. Om rapporten te kunnen schrijven maakt hij gebruik van digitale opname-apparatuur en stemherkenningssoftware. Als iemand hem iets geeft om door te lezen, doet hij net of hij zijn bril is vergeten. Bij het boodschappen doen koopt hij alleen artikelen die hij kent, of die een plaatje op de op de verpakking hebben. Ook gaat hij liever niet naar een nieuw restaurant, waarvan hij het menu nog niet uit zijn hoofd heeft geleerd. Straatnaamborden in een onbekende omgeving vormen een probleem voor hem; wegenkaarten kan hij niet lezen. Verder heeft hij een hekel aan nieuwe apparaten – met de gebruiksaanwijzing van een nieuwe telefoon of tv is hij uren bezig. Ondanks deze handicap kan hij zowat alles met bewegende onderdelen uit elkaar halen, repareren en weer in elkaar zetten. Hij heeft twee auto’s totaal gereviseerd, en of het nu een piano, een wasmachine of een grasmaaier is, hij maakt ze.

Will Trent is bijna één meter negentig, breedgeschouderd, slank en gespierd, met kort donkerblond haar. Hij heeft enorme handen. Wat direct opvalt is een litteken op zijn bovenlip, een overblijfsel van een verwonding die niet goed gehecht kon worden. Een ander litteken loopt van zijn oor tot in zijn hals. Op zijn achterhoofd heeft hij er nog een, door een aanval met een schop. En er zijn er nog meer, als gevolg van de behandeling met zwepen, brandende sigaretten en elektrische apparaten, en een niet gezette breuk. Maar het litteken op zijn pols heeft hij zelf veroorzaakt: door een zelfmoordpoging.

Ondanks al die littekens vinden vrouwen hem aantrekkelijk, maar Will heeft alleen oog voor Angie. Ook is hij, ondanks zijn dyslexie, in het bezit van een middelbareschooldiploma en heeft hij een academische graad. Die behaalde hij met de hakken over de sloot, al moest hij daarvoor wel tien keer zo hard werken als andere studenten. Hij liet zich niet uit het veld slaan en haalde toch de benodigde graden door middel van schriftelijke cursussen.

Will heeft zichzelf altijd onder controle en is niet gauw impulsief of spontaan. Hij heeft een hekel aan harde geluiden. Zijn kledingstijl: perfect, met een voorkeur voor driedelige pakken. Hij is goudeerlijk en redelijk, beschikt over slechte sociale vaardigheden, en is lief voor dieren.

Denk jij alles over Will Trent al te weten? Doe dan onze Will Trent Quiz >>